6 Kasım 2013 Çarşamba

Horlamada Kanser Riski

                    Horlamada Kanser Riski

  Yapılan araştırmalarda horlama problemi olan kişilerin kanser riskinin 5 kat daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.Bunun nedeni ise düzensiz alıp verilen solunum olduğu belirtiliyor.

  İngiliz Daily Telegraph Gazetesi’nde yayımlanan habere göre bazı bilim çevrelerine göre horlama sorununu çözdüğümüz takdirde kanserli hücre oluşumunu önlemek mümkün olacaktır.Söz konusu bilim çevreleri ABD’ de 1500 denekle 22 yılda yaptıkları araştırmanın neticesinde bu kanıya varmışlardır. 22 yıl boyunca deneklerdeki kanser oranlarını inceleyen bilim adamları horlayan ve uykuda nefesi ağır alan kişilerin bu sorunları yaşamayanlara göre 5 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkarmışlardır.Bunların en yaygını ise “uyku apnesi” dir.

  Bu gazetenin başka bir yayımında kandaki oksijen oranının düşük olmasının habis tümör ve bu tümörleri besleyen damarların gelişimini tetikleyebileceğini söylüyor.

  Amerika araştırma dergisi “Pediatrics”in  mart ayı sayısında yayımlanan dergisinde horlama ve diğer uykuda nefes alma problemleri olan çocukların davranış sorunu yaşama olasılığının diğer çocuklara göre daha fazla olduğunu göstermiştir. Ayrıca araştırmacılara göre uyku apnesi ve horlama gibi problemleri olan çocuklarda ise ileri yaşlarda hiperaktivite olma olasılıkları daha yüksektir.

  Uzmanlar, bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin altını çiziyor.Bu gibi uyku sorunlarının ciddiye alınmasını ve çok dikkatli olunmasının gerektiğini söylüyorlar.

  İngiltere’de yaşayan 11 bin çocuk üzerinde yapılan araştırmanın sonucunu heyetin başkanı Karen Bonuck  uyku bozukluklarının çocukların beyin gelişimlerine zararlı olabileceğini açıkladı. Genel bir tahmine göre de her 10 çocuktan biri düzenli olarak horluyor ve %2 ile 4 ü uyku apnesinden muzdarip durumdadır.Bu rahatsızlıklara genellikle geniz eti ve bademcikten kaynaklanan sorunlar neden olmaktadır.

  Harward üniversitesinde yapılan başka bir araştırmada da uzun süre horlayarak uyuyanlarda kanser riskinin daha fazla olduğunu ortaya koydu.Araştırma verilerine göre gece dokuz saatten fazla horlayarak uyuyanlar,yedi saat horlayarak uyuyanlara göre iki kat daha fazla bağırsak kanserine yakalanma riski taşıyorlar.


  Horlayarak uzun saatler uyumak ile bağırsak sendromu geliştirme arasındaki yakınlığı inceleyen araştırmacılar, düzensiz alıp verilen nefesin kanser riskini arttırdığını öne sürdüler.

  Harward Tıp Fakültesi’nden Xuehong Zhang “Çalışmalarımız uyku süresi, uyku kalitesi ve bağırsak kanseri riski arasındaki bağlantı üzerinde yoğunlaştırıldı.Buna göre horlayan kişilerin uyku apnesine tutulmaları ve bunun da kansere yol açma riski var” şeklinde konuştu.


  Tüm bu araştırmalar gösteriyor ki horlama kansere sebep olabilir. Günümüzde uyku sağlığımızı korumak pek mümkün olmasa da gerek iş yaşamımızdan dolayı gerekse sosyal yaşamımızdan dolayı bu sosyal rahatsızlığı dikkate almalı uyku sürelerimizi yeterli miktarda ayarlamalıyız. Eğer ki böyle bir sorunumuz var ise ciddiye almalıyız.Kanser günümüzün en kötü hastalıklarından olduğu için kanseri tetikleyici her türlü hareket ve hastalıkları bertaraf etmeye çalışmalıyız. Uzmanlar horlamanın risklerini daha fazla araştırıp tedavi edilmesi konusunda çalışmaktadırlar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder